Visszavonhatatlanul itt van az ősz. Minden zöld növény, lombos fa sárgul, barnul, hullanak a levelek, az színpompás őszi látvány után hamarosan jön a kopárság.
KOMPOSZTÁLÁS
#kisoroszi #ilovekisoroszi #iloveduna #duna #szentendreisziget #ilovedunakanyar
@kisoroszitelepules @kisoroszitelepuleshivatalosoldala
ITT KERESSEN MINKET: facebook | youtube | e-mail | elérhetőségeink
MENETRENDEK MÁV | Budapest Airport | VOLÁNBUSZ | MAHART | BKK | DKV | MVK | SZKT | Tükebusz
Visszavonhatatlanul itt van az ősz. Minden zöld növény, lombos fa sárgul, barnul, hullanak a levelek, az színpompás őszi látvány után hamarosan jön a kopárság. Ilyenkor óhatatlanul eszébe a jut a természetet szerető embernek, hogy az ősz utolsó maradványaiból lehetne e hasznosítani valamit, azaz visszaforgatni a természet javára. Lehet bizony és ez a kiváló lehetőség a komposztálás
2001. január 1-én életbe lépett a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény. Ez a törvény meghatározza azokat a hulladékgazdálkodási célokat és általános elveket, amik a természeti erőforrások fenntartható használatát segítik. Ezen a téren a lakosságnak is vannak feladatai és lehetőségei, pl. a komposztálás.
Mi is az a komposzt?
Baktériumok és gombák, mikroorganizmusok és a makrofauna segítségével lebomló növényi hulladék és szerves hulladék. A késztermék remek humusztartalmú talajjavító anyag, vagyis természetes trágya. Tehát a megfelelően szétválogatott konyhai hulladékot és a kertben felhalmozódott növényi hulladékot, lombot komposztálva újra hasznosíthatjuk a kertünkben.
Hogyan készül a jó komposzt?
Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk arra, hogy minden biológiailag lebontható anyag komposztálódjon. Ez az idő a tapasztalatok szerint 9 hónap és egy év közötti időtartam. A komposztot lehet prizma formájában, szabadon, komposztkazalban felhalmozott rétegekben készíteni, de lehet silós formában, készen kapható vagy saját kezűleg elkészíthető műanyag vagy fa komposztáló tartályokat, ládákat használni.
Mit tehetünk a komposztba?
Erről a számomra igazán hiteles Bálint gazda tanácsait gyűjtöttem össze:
A kikapált és kihúzott gyomok, a levágott fű, a lehullott lomb, az elszáradt növények, virágok, akár a kipréselt, sőt a kifőzött szőlőtörköly, a konyhakerti növények a borsó, a bab, a dinnye szára, (ez volta zöld hulladék) faágak, gallyak (barna hulladék) a dinnye, a sárgarépa, az alma, és a krumpli héja, (azaz a konyhai zöld hulladék) a gabona, a szalma, a törek, a kukorica-, napraforgó-, dohányszár. Kisebb mennyiségben a tojáshéj, a tealevél, a kávézacc, a gombatermesztés után maradt tápközeg, a fahamu és legfeljebb 10% papírhulladék.
CIKKAJÁNLÓ
Mi ne kerüljön a komposztba?
Fertőzött növények, színes papír, műanyag, cserépdarabok, üveghulladék, fémdarabok, konzervdoboz, kavics, betondarabok, széntüzelésű kályhák salakja, semmilyen ételmaradék, hús, hal, stb. cigaretta-csikk, állati ürülék, rongyok és szövethulladék, faforgács, kiürült flakonok, ne öntsünk rá hatásukat vesztett növényvédő szereket és fáradt olajat sem.
A komposztra kerülő összetevőket érdemes minél apróbbra darabolni, mert így nagyobb a felület a rothadás számára. Fajtánként váltogatva, rétegekben kell egymásra halmozni, így a végtermék is egyenletesebb, homogénebb lesz. Fontos a kémhatás (pH-érték)! A komposztálás folyamata gyengén savas-gyengén lúgos kémhatás között zajlik le. (zöld és barna összetevők megfelelő aránya!) A készülő komposzt legyen megfelelően nedves, mert ha kiszárad, akkor nem korhad el minden, de ne legyen túl nedves se, mert akkor a korhadás helyett megpenészedhet! Az egyenletes érlelődés és kellő szellőzés érdekében hasznos legalább 3 havonta átforgatni.
Mikor elég érett a komposzt? Egy ügyes és gyors teszt: Kisebb komposzt mennyiségre gyorsan csírázó magvakat kell szórni (mustármag, zsázsa). Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek akkor megfelelő a komposzt. (ha a magvak kiégnek, akkor a komposzt túl erős, földdel kell keverni)
Gyakran felmerülő kérdés a komposztálás körül, hogy mi a teendő a diófa lombjával. A diófa levél allelokemikáliákat tartalmaz, ezek az anyagok gátolhatják a növények növekedését. Hosszabb komposztálási idő alatt viszont tökéletesen lebomlanak. Két lehetőség van, vagy kicsit hosszabb ideig, teljesen külön komposztáljuk a diófaleveleket, vagy kis mennyiségben nagyon összedarabolva keverjük a komposzt összetevői közé. Nem rontja a komposzt minőségét, mert nagyon hasznos anyagokat is tartalmaz.
Ugyanilyen kérdés, hogy érdemes-e a tűlevelű fák, pl. a fenyők lehullott tűleveleit komposztálni. Természetesen érdemes, de külön komposztáló helyet kell készíteni a tűleveleknek is.
A komposztálással előállított természetes trágyával saját magunk így járulhatunk hozzá a természet örök körforgásához.